Cromwell

Tutaj nowy Kolego możesz się przedstawić innym.

Moderator: Łosiu

Awatar użytkownika
Cromwell
Czołgiści

Cromwell

Post autor: Cromwell »

Witam wszystkich. Modele z "Małego Modelarza" (głównie samoloty) sklejałem bedąc uczniem szkoły podstawowej. Mam też sklejonych kilka plastikowych czołgów : Sherman, T-34/85, Panthera, Królewski Tygrys oraz brytyjska 25-funtowa armata. Od wielu lat interesuję się historią Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie. Szczególnie historią 2 Korpusu Polskiego i 1. Polskiej Dywizji Pancernej gen. Stanisława Maczka. Mam spory zbiór różnych pamiątek z tamtych lat: dokumenty, odznaczenia itp. Napisałem kilka opracowań: „Broń używana przez żołnierzy 2 Korpusu Polskiego w czasie bitwy o Monte Cassino 11-18 maj 1944”, „ Broń pancerna używana przez żołnierzy 2 Korpusu Polskiego w kampanii włoskiej 1943-1945”, „Order Wojenny Virtuti Militari” oraz artykuł „Czerwone Maki”. Kompletuję umundurowanie kaprala 2. Pułku Artylerii Motorowej 1. Polskiej Dywizji Pancernej. Spisuję także historię życia i walki starszego strzelca Augustyna Chodzidło, który był kierowcą w czołgu zastępcy dowódcy 1. szwadronu 10. PSK (poległ 30 września 1944 r. pod Merxplas) oraz byłego pracownika Energetyki (Białogard, Koszalin) kaprala Józefa Wróblewskiego z 2. Pułku Artylerii Motorowej (1. DPanc.). Pan Józef jeszcze żyje. Spotykam się z nim co roku. Są to niezapomniane spotkania z żywą historią.
Wielkie wrażenie wywarła na mnie Ogólnopolska Wystawa Modelarska im. Tadeusza Rackiego (26-27.11.2011 r.). Chciałbym żeby mój 5-letni synek załapał modelarskiego bakcyla.
Awatar użytkownika
PITERPANZER
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: PITERPANZER »

Witamy Ciebie na stonach Modelarni.
Piękne zainteresowania, bardzo zbieżne z moimi, choć może pod innym kątem przeszukujemy zasoby historyczne.
Jak synek będzie oglądał wystawy, jeździł z Tatą na zloty to i bakcyla załapie, a wtedy zapraszamy do czynnego uczestnictwa w zajęciach .
Ostatnio zmieniony 2013-05-19, 11:57 przez PITERPANZER, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawlik
Czołgiści

Post autor: Pawlik »

No witamy! Owocnej współpracy na niwie modelarskiej. Kiedyś się uśmiechnę,bo mam firefly do zrobienia. Znałem kiedyś ,już niestety nie żyje pana Stanisława Sławińskiego,byłego żołnierza generała Maczka. Rozmowy z nim to była przyjemność! Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Cromwell
Czołgiści

Post autor: Cromwell »

Witam!

Ś.p. Stanisław Sławiński - służył w 1. DPanc, czy może wie Pan, w której dokładnie formacji (pułku)?

Pozdrawiam - Cromwell
Pawlik
Czołgiści

Post autor: Pawlik »

Niestety, to było w latach 80-ątych.Sporo mówił o artylerii,ale i o kolegach z pułku pancernego,dragonów,ułanów.Niewiele zostało w pamięci z tego okresu.

Piterpanzer:
Panowie, nie róbcie z powitania wątku historycznego.
Czy jest potrzeba wydzielenia takiego?
Ostatnio zmieniony 2013-05-19, 11:56 przez Pawlik, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powitanie”