Tygrys Królewski/Dragon/Normandia

Moderator: Łosiu

Awatar użytkownika
PANZERS
Czołgiści
Kontakt:

Tygrys Królewski/Dragon/Normandia

Post autor: PANZERS »

I oto w w mojej galerii pojawia się drugi już model. Znowuż pancerka niemiecka, jednak tym razem coś większego, czyli Tygrys Królewski!

Na modelarni powstawały jednocześnie trzy Koenig Tigry. Dasti i Piterpanzer również postanowili zbudować tego siedemdziesięciotonowego potwora. W trójkę pracowało się całkiem fajnie i muszę przyznać, że tuż przed trzecią wystawą na Morenie wyczuwałem lekką atmosferę rywalizacji. ;-) Mam nadzieję, że kiedyś powtórzymy taką akcję z jakimś innym modelem.
Dodam tylko, że Dasti i Piterpanzer postawili na Tamiyę. Ja nie żałuję, że wybrałem Dragona. Plastik nieco za twardy jak na mój gust, ale nie było źle. Idealnie spasowane części w tej firmie to nic nowego. Jedyne czego brakuje do szczęścia to metalowa lufa, której Dragon niestety nie raczył włożyć do pudełka. Myślałem, że dla tego producenta to standard, a tu zonk. :-/

Nad modelem pracowałem naprawdę długo, ale nie dlatego, że był to projekt szczególnie skomplikowany i wymagający wyjątkowo dużo pracy i zaangażowania. Po prostu za rzadko do niego przysiadałem i chyba liczyłem, że model zrobi się sam. :oops:
Sporo winy leży także w gąsienicach. Są to magic tracki Dragona dołączone do zestawu, które serdecznie odradzam wszystkim modelarzom. Kosztowały mnie one wiele nerwów, na początku próbowałem nawet przewiercać ogniwa i łączyć je drucikami, żeby się ruszały jak Friule, ale szybko sobie odpuściłem. Często przysiadałem do modelu i przerywałem prace po dziesięciu minutach stwierdzając, że lepiej iść na spacer, właśnie z powodu magic tracków. Friule są niestety drogie, ale przy następnym modelu chyba będę musiał się na nie szarpnąć.

Zimmerit jest oczywiście "domowej roboty". Wykorzystałem przy nim szpachlę modelarską Wamoda i patent Piterpanzera, czyli tzw. zimmeriter.

Co do kamuflażu, to odważnie (a może leniwie :-P) zerżnąłem go z instrukcji nie posiłkując się żadną dokumentacją z zewnątrz.

Model wyszedł całkiem ładnie, jednak wszystko psuje oznakowanie taktyczne, które to niepotrzebnie zdecydowałem się malować ręcznie, bez szablonów. Przyznacie chyba, ze wygląda to tragicznie? ;-) Niestety model wymaga przemalowania, a ja, jak na razie, nie mam najmniejszej ochoty się za to zabierać, i wygląda na to, że jeszcze długo nie będę miał.

No i zdjęcia. Podziwiajcie. :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: SPIDIvonMARDER »

No faktycznie, jedynie te numerki są... n00biaste :P Reszta rewelacyjna L:
Awatar użytkownika
PITERPANZER
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: PITERPANZER »

Mimo , że numer trochę za duży w stosunku do tego z oryginalnego zdjęcia , to i tak piękne kocię zrobiłeś . Należało by mu jakąś słuszną podstawkę zrobić i jakiegoś maluszka dodać , by podkreślić jego poteżne rozmiary . Może motorek i figurkę łacznika z wiadomością z dowództwa?
Gratulacje i tak trzymaj !
Awatar użytkownika
Cloner
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: Cloner »

PANZERS pisze:Model wyszedł całkiem ładnie, jednak wszystko psuje oznakowanie taktyczne, które to niepotrzebnie zdecydowałem się malować ręcznie, bez szablonów. Przyznacie chyba, ze wygląda to tragicznie?
Bardzo dobrze ,że sam próbujesz. Ja bym się zabawił jeszcze w washowanie i trochę pigmentów.
Awatar użytkownika
PANZERS
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: PANZERS »

Wash oczywiście jest i to dość solidny, co niekoniecznie musi być widoczne na zdjęciach. A na pigmentach nie znam się ani trochę, ale fajnie by było jak byś się podzielił swoją wiedzą. Mogłbyś np. zademonstrować ich działanie na zajęciach.

A przy okazji:
Znowu drugie miejsce na Morenie :-P
Obrazek
Tygrys się spisał, ale teraz marzy mi się pierwsze miejsce. :mrgreen: Problem w tym, że na następnych zawodach będę startował już jako senior, więc swoje szanse oceniam dość marnie.
Hetzer
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: Hetzer »

No poprostu rewelacja gratuluje :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „PIOTR KONTRAKTEWICZ "PANZERS"”