Pomorskie Stowarzyszenie Modelarzy

W tym dziale umieszcamy ważne informacje .

Moderator: Łosiu

Awatar użytkownika
PITERPANZER
Czołgiści
Kontakt:

Pomorskie Stowarzyszenie Modelarzy

Post autor: PITERPANZER »

Temat już wielokrotnie przerabialiśmy, ale jak to u nas zawsze górę brał słomiany zapał.
Do sprawy ostatnio powrócil Piter1007 i zmotywował mnie do otworzenia dyskusji na Forum. Tu chociaż ślad pozostanie.
Co myślicie o tym by jednak sformalizować nasze działania i nadać im formę stowarzyszeniową . Mogło by to wiele spraw ułatwić.
Kto z Was ma jakieś doświadczenia ze statusami, prowadzeniem papierów etc.
Awatar użytkownika
Piter1007
Czołgiści

Post autor: Piter1007 »

Hej

Skoro to ja zmotywowałem Ciebie Piter, to wypadałoby, abym zrobiłbym coś w tym celu. W związku z tym wkrótce przedstawię wersję roboczą statut naszego stowarzyszenia.
Awatar użytkownika
Viltianus
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: Viltianus »

Ja posiadam pewien rodzaj wewnętrznej niechęci do "bycia zrzeszoną". Owszem robić swoje, ale niekoniecznie w strukturach. Niemniej pomóc pomogę, statut przejrzę pod kątem prawnym etc. A jak już PSM powstanie, to się (z obrzydzeniem ;-) ) zapiszę.
Andrzej
Czołgiści

Post autor: Andrzej »

Kasia wyraziła i moją opinię... no, może moje"obrzydzenie" jest mniejsze!
:-)
Awatar użytkownika
PITERPANZER
Czołgiści
Kontakt:

Andrzeju może gdyby była jakaś forma zorganizowania środowiska, to by z Delfinem tak nie pojechali .
Z drugiej strony nie ma tego złego, co by na ...dobre wyszło Memoriałowi po przeprowadzce.
Czekamy na kolejne głosy w dyskusji.
Awatar użytkownika
Piter1007
Czołgiści

Hej

Powstała wersja robocza statutu, ale 8 stron raczej nie wkleję (wersja wypasiona, oczywiście część będzie można usunąć). Nie ukrywam, że nie jestem znawcą prawa i jest to moje pierwsze stowarzyszenie, z którym mam do czynienia, w związku z tym wzorowałem się na statutach kilku innych stowarzyszeń, które znalazłem w sieci. Kolorem żółtym zaznaczyłem miejsca - według mnie - które należy przedyskutować. Na pewno tematem do dyskusji jest:

- czy prowadzimy dodatkowo dzialalność gopodarczą oraz pożytku publicznego?
- czy będziemy posiadać swoją pieczęć?
- czy planujemy w swoich szeregach Honorowych Członków Stowarzyszenia?
- dokładne określenie władz stowarzyszenia (komisji)
- wysokość składki członkowskiej

Niestety nie znam Waszych adresów e-mail, w związku z tym wersję roboczą statutu przesłałem do Pitera - prośba o kontakt z nim w celu jego otrzymania.
Awatar użytkownika
Łosiu
Czołgiści

Post autor: Łosiu »

Czesc wszystkim
Piter1007 pisze:- czy prowadzimy dodatkowo dzialalność gopodarczą oraz pożytku publicznego?

- czy będziemy posiadać swoją pieczęć?

- czy planujemy w swoich szeregach Honorowych Członków Stowarzyszenia?

- dokładne określenie władz stowarzyszenia (komisji)

- wysokość składki członkowskiej
Troche to wg mnie podejście od zadniej strony.

Po pierwsze powinniśmy wytyczyć cele, tzn do czego nam to Stowarzyczenie będzie potrzebne. Np reprezentowanie środowiska w mediach, organizowanie konkursów, zajęć, produkcja modeli ;-)

Bo skończy się tym że będzie pieczęć, składka, zbierzemy się i będziemy zastanawiać się co tu zrobić. Do tego każdy będzie miał jakieś stanowisko czy funkcję i nie będzie - pardon Kasiu - zwykłego członka w Stowarzyszeniu ;-)

Niech każdy zaproponuje liste celi, jak widzicie działalność itp. Potem zastanowimy się jakie środki są do tego potrzebne (prawne organizacyjne, finansowe), co będzie możliwe prawnie w różnych rodzajach stowarzyszeń (pamiętaj Piter, że każde wplecenie finansów w działalność - typu składki, kwesty, działalność - niesie za sobą kontrole, konieczność prowadzenia księgowości, rozliczanie się itp).

Chyba że to wcześniej przedyskutowaliście np na Memoriale o czym nie wiem, bom TRĄBA i nie pojawiłem się :-/

Z doświadczenia wiem (rekonstrukcja) że w momencie formalizowania grup atmosfera siada. Wprowadzenie formalnych ram, zasad i regulaminów zaciera pierwotne, oparte na koleżeństwie i chęci dobrego spędzenia czasu zasady współpracy.

PS

Piotr, wiem, pamiętam o tym o czym rozmawialiśmy przez telefon, ale za Chiny Ludowe nie wiem jak to zorganizować. Pomysł jest, ale jak, kiedy, na jakich zasadach, w jakim terminie to nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
Piter1007
Czołgiści

Hej

Łosiu - w zaproponowanym przeze mnie statucie są zdefiniowane cele, a punkty, które wymienilem są w statucie zaznaczone na żółto, gdyż - tak jak napisałem - statut jest dość mocno rozbudowany, aby było z czego usuwać :-) Wydaje mi się, że w propozycji zostało uwzględnione wszystko (lub prawie wszystko), co można było uwzględnić - od nas zależy, co w statucie pozostanie. Co do skladek, to niestety obawiam się, że nie mamy wyjścia, bo sa one okreslone w ustawie, więc kontrola musi być. Zresztą sam zaproponowaleś produkcję modeli, a ta wiąże się odpowiednimi finansami. Jesli do tego dojdzie sprzedaż, to bez działalności gospodarczej się nie obejdzie.

Piterpanzer obiecał jutro wrzucić statut na forum - dostepny będzie tylko dla zalogowanych użytkowników, dodatkowo dorzucilem również ustawę dotyczącą stowarzyszeń.
Andrzej
Czołgiści

Post autor: Andrzej »

Nie podobają mi sie pojęcia: "produkcja", "sprzedaż"... Jeśli Stowarzyszenie miałoby staś cię czymś w rodzaju manufaktury, może jeszcze z planem produkcji do wykonania, planem sprzedaży etc... - już się boję!!!
Awatar użytkownika
PITERPANZER
Czołgiści
Kontakt:

Andrzeju myślę, że Piotr bardzo dobrze wpisał możliwość produkcji czy sprzedaży, bo jeśli nawet będziesz chciał wyprodukować koszulki, czy sprzedać kubki z logo to pojawi się problem, a tak jednym wpisem zostaje on załatwiony.
;-) Jeśli jednak potrzebujesz planu, wytycznych, czy jak to tam było współzawodnictwa to się dla szanownego Pana ustali ;-) i będziemy wiedli prym w produkcji modeli na wystawy ;-) .
Awatar użytkownika
Viltianus
Czołgiści
Kontakt:

Post autor: Viltianus »

Konstruując statut faktycznie lepiej wpisać do niego więcej możliwości niż mniej. Więc ja też jestem za działalnością gospodarczą i charytatywną, choć może to wyglądać dość dziwnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ważne informacje”